Hem > Nyheter, Politik > Olagliga lyxbostäder vid kusten.

Olagliga lyxbostäder vid kusten.

Cynikern i mig litar inte på Sotenäs kommun. Vid flera tillfällen så har bohusläns största lokaltidning, Bohusläningen skrivit om olovligt boende i sjöbodar i Sotenäs kommun. För er som inte bor på kusten så är en sjöbod en byggnad vid kusten som används för att förvara fiskeutrustning, båtutrustning och andra saker kopplade till sjö/havs-verksamhet. Även om vissa sjöbodar har viss övernattningsfunktion så har deras attraktiva läge direkt vid vattnet gjort att man satt upp många regler för att förhindra permanent eller semi-permanent boende i dem. Detta är en viktig garant för att säkerställa alla medborgares tillgång till sin egen kust, något som blivit tydligt då den strandboende överklassen ofta är mer än duktiga på att hägna in ”sitt” område med staket och skyltar.

Men tillbaka till Sotenäs. Trots att alla som bor där redan vet att sjöbodarna används olovligt till lyxboende med rinnande vatten, avlopp, postutdelning etc så är det tydligt att kommunen inte vill agera i frågan. Efter väldigt lång tid har de nu valt att skicka ut brev till de misstänkt fuskboende där de ska svara på olika frågor om hur sjöboden är utformad. Som om de skulle svara ärligt? Och om de trots allt får några erkännaden så gör inte kommunen några djärvare löften än att ”Om det visar sig att användningen är en annan än den som beviljats enligt bygglov kommer miljö och byggnämnden ta ställning till hur rättelse ska kunna ske”.

Jaha? För allt vad jag vet kan detta lika gärna innebära att man rättar bygglovet efter rådande faktum än tvärt om. Saken är denna att det är rika människor som bor i lyxigt inredda sjöbodar, och det vore knappast förvånande om de borgerliga politrukerna (hos så väl Alliansen som hos S) ser det som ett av sina huvudintressen att hålla sig väl med rikingarna, oavsett vad folket tycker. För så svårt kan det väl egentligen inte vara om man vill lösa problemet? Gå dit med en tjänsteman och ett par poliser och knacka på/bryt upp dörren, är det inrett som en lägenhet så är det bara att delge ägaren en stämning och ett nyttjandeförbud och problemet är borta!

Från Konfliktportalen.se: Josefin skriver För en human sjukförsäkring, Mathias skriver Modern fascism: Fascistisering, loaderrorready skriver Komedi på allvar, Fredrik Jönsson skriver Jerry Williams om Sverigedemokraterna, Redaktionen skriver ”Liberaler som inte läser tidningar”

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser
  1. februari 17, 2010 kl. 7:48 e m

    Jävligt intressant inlägg !

    Jag har själv sett eländet med egna ögon sommaren 2009, hur strandremsor ”försvinner” bakom skyltar och staket och hur boningshus flyttat allt närmre stränderna. Jag har sett skiten i tanumshedes kommun.

  1. februari 12, 2010 kl. 12:28 e m
  2. februari 12, 2010 kl. 2:06 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: